Nezařazené

Borůvky a jejich vliv na naše zdraví

Není snad nikdo, kdo by nemilovat malé bobule sytě modré barvy, které se hojně vyskytují v našich lesích. Už od pradávna byly využívány hlavně pro svou modrou barvu, která zaujala barvíře i vinaře. Sušené borůvky se pro slavily hlavně pro svou neodolatelnou chuť a lék na všechny zažívací potíže. Sušené borůvky Nakliceno totiž dokáží v těle zadržovat vodu, působí protizánětlivě a zklidňují žaludek. Už v minulosti byly často podávány dětem, kteří je mohly během nemoci snadno žvýkat.

keř s plody

Borůvky v boji za vysoký krevní tlak

Už v 6. století objevili léčitelé další pozitivní účinek tohoto bobulového ovoce. Při jejich konzumaci dochází k úlevě ve střevech a žaludku. Navíc obsahují barvivo zvané myrtilin, které dokáže pohlcovat volné radikály v těle, čímž pomáhá účinně bojovat proti srdečním chorobám. Tyto bobulovité plody jsou také skvělým bojovníkem za vysoký krevní tlak.

Bojovník za dobrý zrak

O mrkvi je všeobecně známo, že pomáhá podporovat zrak, ovšem to že podobné účinky mají i tyto sladké plody, se ví jenom málo. Pravidelně konzumovat by je tak měl každý, kdo přichází dennodenně do kontaktu s počítačem, oči se pak unaví daleko pomaleji. Navíc toto bobulové ovoce pomáhá zpomalovat mozkové buňky a snižovat riziko rakoviny.

sladké borůvky

Zabiják nejrůznějších bakterií

Tyto drobné plody obsahují vysoký podíl vitamínu C, který pomáhá v boji s respiračními onemocněními, chřipkou, angínou nebo dokonce pomáhá s onemocněním močové ústrojí nebo na snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Borůvky i dnes můžeme najít na lesnatých porostech, které každoročně přilákají mnoho sběračů. I když už dnes díky nejrůznějším postřikům nenajdeme tak obsypané keře, jako tomu bylo kdysi, i tak si s trochou píle může domu přinést pěkný košíček šťavnatých plodů. Sušené plody, domácí džem, sladké pečivo to vše přinese pohlazení pro vaše chuťové pohárky.